به گزارش شهرآرانیوز؛ مطابق آمارهای مرکز آمار ایران، نرخ بیکاری خراسان رضوی با بهبود ۲ درصدی نسبت به سال گذشته در تابستان امسال به ۵.۱ درصد رسید. خراسان رضوی با نرخ بیکاری ۵.۱ درصدی در تابستان امسال همراه با استان مازندران، رتبه دوم کمترین نرخ بیکاری را در بین استانهای کشور داشته است. گزارش مرکز آمار از نرخ بیکاری نشان میدهد این شاخص در استان ما در مقایسه با میانگین ۷.۵ درصدی کشور وضعیت مناسب تری دارد.
نرخ مشارکت اقتصادی خراسان رضوی در تابستان امسال ۴۳.۴ درصد اعلام شده که نسبت به سال گذشته ۰.۳ درصد افزایش داشته است. همچنین نرخ مشارکت اقتصادی خراسان رضوی در تابستان ۱۴۰۳ نسبت به بهار همین سال، ۱.۶ درصد افزایش یافته است. در حالی نرخ مشارکت اقتصادی خراسان رضوی در تابستان امسال ۴۳.۴ درصد بوده که این رقم در کشور ۴۱.۷ درصد ثبت شده است.
هرچند شواهد نشان میدهد که نرخ بیکاری خراسان رضوی تک رقمی شده، اما جمعیت حدود ۵۷ درصدی غیرفعال را که علاقهای به مشارکت اقتصادی و تولید ندارد، نمیتوان از نظر دور داشت. نرخ مشارکت اقتصادی خراسان رضوی در تابستان ۱۳۹۸ قبل از شروع کرونا، ۴۷.۴ درصد بوده است.
این آمار نشان میدهد که میزان مشارکت اقتصادی خراسان رضوی هنوز نتوانسته است به قبل از دوران شیوع کرونا برسد.
شاخص مشارکت اقتصادی که با نام نرخ فعالیت نیز شناخته میشود، از تقسیم تعداد جمعیت فعال به جمعیت افراد در سن کار به دست میآید. به عبارت دیگر، نرخ مشارکت اقتصادی معادل نسبت جمعیت بیکار یا شاغل پانزده ساله یا بیشتر به کل افراد بالای پانزده سال است.
مجموع افراد شاغل و بیکار بالای پانزده سال، جمعیت فعال را تشکیل میدهند و افرادی مثل خانه داران، محصلان و دارندگان درآمد بدون کار، چنانچه شاغل یا بیکار نیز بوده اند، فعال اقتصادی به حساب میآیند. نرخ مشارکت اقتصادی پایین نشان دهنده آن است که درصد درخورتوجهی از جمعیت در سنین فعالیت در بازار کار حضور ندارند و درواقع از زمره جمعیت فعال کشور خارج هستند. این نرخ از مهمترین شاخصهای ارزیابی بازار کار و اقتصاد یک کشور به شمار میآید. نرخ مشارکت اقتصادی پایین به معنی ناتوانی در مدیریت صحیح و اصولی منابع انسانی، به کارگیری آن و نیز نابسامانی شرایط اقتصادی است.
بررسی نرخ بیکاری افراد پانزده ساله و بیشتر در تابستان امسال نشان میدهد که ۷.۵ درصد از جمعیت فعال (شاغل و بیکار)، بیکار بوده اند. بررسی روند تغییرات نرخ بیکاری حاکی از آن است که این شاخص، نسبت به فصل مشابه در سال قبل (تابستان ۱۴۰۲)، ۰.۴ درصد کاهش یافته است. در تابستان ۱۴۰۳، به میزان ۴۱.۷ درصد جمعیت پانزده ساله و بیشتر از نظر اقتصادی فعال بوده اند؛ یعنی در گروه شاغلان یا بیکاران قرار گرفته اند.
بررسی تغییرات نرخ مشارکت اقتصادی حاکی از آن است که این نرخ نسبت به فصل مشابه در سال قبل (تابستان ۱۴۰۲)، ۰.۱ درصد افزایش یافته است. جمعیت شاغلین پانزده ساله و بیشتر در این فصل ۲۵ میلیون و ۱۲۹ هزار نفر بوده که نسبت به فصل مشابه سال قبل تقریبا ۴۴۴ هزار نفر افزایش داشته است.
همچنین جمعیت غیرفعال از نظر اقتصادی (اعم از افراد محصل، خانه دار، دارای درآمد بدون کار مانند بازنشستگان و...)، ۳۸ میلیون و ۶۶ هزار نفر بوده که نسبت به فصل مشابه سال قبل تقریبا ۴۱۱ هزار نفر افزایش داشته است. بررسی اشتغال در بخشهای عمده اقتصادی نشان میدهد که در تابستان ۱۴۰۳، بخش خدمات با ۵۲.۱ درصد بیشترین سهم اشتغال را به خود اختصاص داده است. در مراتب بعدی بخشهای صنعت با ۳۳.۳ درصد و کشاورزی با ۱۴.۵ درصد قرار دارند.